Oliva baker 12 brød
– Eg bruke å si at eg har ikke oppskrift på nåkka, eg lage bare. Når eg bynte å holde hus, ette at eg fikk unga, då bakte man ofte og masse. Du veit, med den ungeskokkenså sko´det være mange brød, sier Oliva Helene Nilsen fra Manndalen.
Ingredienser til 12 brød
2 kg kornbrødmel
1 kg av en blanding av grovbakst og sammalt hvete grov
3-4 kg hvetemel (Hvetemel det hadde eg sikkert i alle fall kanskje over 3 kg av)
3 liter væske (vann, kjøttkraft, gulrotvann)
Salt, sirup og olje
2 pk tørrgjær
Eg bruke to pakka tørrgjær til 12 brød. Siden eg bruke så lite gjær, så lar eg brødan heve i en og en halv time før eg bake ut. Og så lar eg brødan heve en time igjen før egg legg dem i ovnen. Eg steike brød i godt og vel en time for å få dem ordentlig stekt.
Hvis eg har kjøttkraft, så pleie eg å ha den i brøddeigen. No skal eg ringe te´ han Ragnar, for dem spiste buljong i går. Eg skal si at dem ikke må kaste den krafta, hvis det blei nåkka igjen. Eg legg kjøttkrafta i plastposa, og så frys eg dem ned. En og en halv liter kraft i kver pose, sånn cirka. Når eg då bake, så tar eg en av posan og blande med vann. Til 12 brød så trengs det godt og vel tre liter væske. Når eg ikke har kjøttraft, så bruke eg å ha litt salt i vannet. Lys sirup bruke eg og å ha i, og litt rapsolje. Hvis eg nettopp har kokt gulrøtter, så bruke eg gulrotvann i brødan. Og hvis det blir enda nåkka te´ overs av gulrotvannet, så bruke eg å drikke sjøl. Man skal utnøtte seg av alt.
Som regel står eg opp i fire-fem tia når eg skal bake mange brød. Så e eg tidlig ferdig på dagen. Men det e ikke bestandig. Av og til.
Mor mi brukte å bake om så kor mye brød. Vi hadde en svær steinovn som en onkel hadde laga. Gammeltante Ida brukte å fortelle at når mannen dro te´Lofotn om vinteren, så kom folk med deigtraugan sine, og ho stekte førti brød i slengen i den ovnen. For når dem fór Lofotn, så måtte dem ha all mat med. Lefse bakte dem óg. Lofotlefse brukte dem å kalle det. Dem hadde store kiste som dem pakka foill med mat og nokka ekstra klær. Om våren så fór dem te Finnmarka, og då va det det samme igjen. Mannan, dem va stort sett vekke bestandig.
Teksten er fra boka «Syv sorter – Historier fra kjøkkenbenken», produsert av Senter for nordlige folk i samarbeid med Reni Jasinski Wright.
Se filmen med Oliva Helene Nilsen som syr komager
En film av Reni Jasinski Wright og Irene Lum Asanji