Mary lager trollkrem
– Blåbær og tyttebær, det va kverdagssyltetøy. Bringebær og rips, det va te´ finbruk og te´helgen, for det va ikke så mye av det. Mary Johanne Pedersen fra Skibotn, lager trollkrem.
Om høsten plukka man bær. Masse bær. Plasten va ikke oppfunne, så vi hadde nåkka dem kalte for åttendels tønne. Dem va laga av træ. Vi kokte bæran uten sukker og oppbevarte dem i sånne tønne. Tønnan stod i uthuset og vi tok syltetøy derfra. Vi hadde ikke så mye sukker at vi kunne sukre alt på en tønne, så vi sukra etterkvert som vi trengte. Det va syltetøy te´hele året. Bæran holdt seg. Vi oppdaga aldri mugg eller at det va gått gjær i dem.
Trollkrem
Her har i tre eggehvite te´en og halv kopp med sukker og en halv liter tyttebær. Eggehvite og sukker piskes stiv. Så helle du bæran i, og så piske du bare videre te´det blir en fin rosa farge på den. Det e trollkrem. No kan man lage trollkrem året rundt. Vi hadde trollkrem når tyttebæran va moden på høsten. Egg te´trollkremen fikk vi fra våre egne høne. Eg tenke på de hønen: Dem va så pen, dem va spraglat av alle farga. Eg trur ikke eg så kvite høne før ette krigen. Vi kalte dem italiænera, de kvite hønen.
Nå eg tenke på barndommen våres, så hadde eg aldri nåkka negative tanka, selv om det va mye å gjøre. Men en ting ska eg si: Du så aldri folk som va sur og misfornøyd. Det har eg tenkt mye på. Dem va fornøyd med det dem hadde, og glad. Men det va ikke alle som hadde det like godt. Det va det nok ikke.
Fra boken «Syv sorter – historier fra kjøkkenbenken» produsert av Senter for nordlige folk i samarbeid med Reni Jasinski Wright.