Gojibær, bifftomater og ville vekster
Her dyrkes verdens beste bifftomater og gojibær proppfulle av antioksidanter. Basilikum, chili og tomater i alle varianter. Gjennom 34 år med økologisk urtegård på Nordnes i Kåfjord, innehar har Tom Lien utømmelige mengder av kunnskap om nyttevekster fra hele verden.
Tekst og foto: Torun O. Wernberg
Publisert 23. juni 2020
– Jeg har ofte undret meg over hvorfor vi ikke klarer å få mer ut av naturressursene her oppe. Vi kunne skapt flere arbeidsplasser, mener Tom Lien, som driver Lien Økologiske urtegård.
Tom Lien vet hva han snakker om. Gjennom 34 år har han ikke bare fått planter fra alle verdens hjørner til å trives her, men også hentet fram gammel og ny kunnskap om bruk av planter og urter som vokser vilt i vår natur.
Da han og Linda Aarøen overtok gården, som hadde vært i Lien familiens eie gjennom generasjoner, hadde jorda ligget brakk siden 1962. Paret bestemte seg for å bygge den opp igjen etter økofilosofiske prinsipper. De hadde et særlig ønske om å legge vekt på de gamle næringskombinasjonene, men også nye måter å utnytte de gamle næringene på.
– I årenes løp har vi drevet med masse forskjellige ting her. Den største interessen min har vært nyttevekster. Økologisk dyrking av urter, grønnsaker, og videreforedling av disse vekstene, men også sanking av ville vekster og videreforedling av ville planter, urter, bær og sopp, forteller Tom.
Tidligere hadde paret også dyr, blant annet villsauer, den gamle norske gåserasen, angorakaniner og bier. For noen år siden valgte han å satse fullt og helt på nyttevekster. Tom anslår at han på gården har mellom 150 og 200 ulike urter fra hele verden, som kan brukes til mat, medisin og kosmetikk.
– Vi har et gartneri og et lite videreforedlingslokale. I tillegg sanker jeg mye ville planter hvert år som jeg bruker i produksjonen på samme måte. Vi har et stort utvalg av produkter som krydderblandinger, te, urtesalt, oljer, eddiker, drops og kremer, forteller Tom.
Ut av glemmeboka
Tom har også en spesiell interesse for sortsklenodier, gamle grønnsakssorter som er gått i glemmeboka.
– Mange av de gamle sortsklenodiene er også de mest næringsrike og mest smakfulle. De passer kanskje ikke inn i den moderne matvareindustrien, men det er artig at mange av disse plantene får sin renessanse igjen. Det er akkurat det samme prinsippet som med gamle husdyrraser. Du hadde husdyr som passet mye bedre til det området de befant seg i. Det er akkurat det samme med planter. Som eksempel i tidligere tider på 1800-tallet så ble det dyrka korn i hele Nord-Norge, særlig bygg, men også havre og forskjellige rugsorter. Den tradisjonen ble helt borte for flere tiår siden allerede. Det gjelder også grønnsakssorter og ikke minst bruken av ville urter, sier Tom.
Det er akkurat som vi har en tapt generasjon. Tidligere hadde vi storbruk av urter både til mat og medisin. Men så kom den moderne tiden, og veldig mye av den kunnskapen gikk dessverre i glemmeboka. Men så har jeg sett en stor fornya interesse de siste 20 årene. Det er veldig artig.
Et ressursrikt område
Tom har undret seg over at vi kjøper store mengder ville urter gjennom apotekene. Disse blir importert blant annet fra tidligere Øst-Tyskland og Polen, og mange av de mest forurensa områdene i Europa. Samtidig har vi enorme mengder som vokser rett utenfor stuedøra.
– Det er urter som ryllik, kjerringrokk og brennesle, som bare står på yttersida og er av mye, mye bedre kvalitet. Vi bor midt i et ressursrikt område, sier Tom.
Tom tenker tilbake til 80-90-tallet da det kom turister fra blant annet Tyskland og Frankrike i bobilene sine, og trodde de var kommet til et sopp-paradis.
– Det hang jo sopp overalt. Bare der er det store muligheter. 95-99 prosent av ville bær råtner ned i skogene våre hvert år. Du går på helsekostbutikkene og kjøper tørka blåbær til 3000 kroner kiloen, eller du går på nærbutikken og kjøper en liten pose einebær til 40 kroner kiloen, og så vokser den 20 meter fra stuedøra din. Det er mange sånne paradokser ute og går. Er man ute å sanke sjøl som får man som bonus den fine trimturen i skog og mark, mener Tom.
Det er flere og flere ungdom som er blitt interessert i det her også. Men jeg har diskutert med ungdom som går på nærbutikken og kjøper de kunstgjødselstore blåbærene til tjue kroner pakken, og så vokser det noe mye, mye bedre, av mye bedre kvalitet, en liten kvartes gange fra stuedøra. Da bruker jeg å si: kom deg ut over dørstokken.
Verdens beste bifftomat og udødelighetsbær
I drivhuset har Tom blant annet en berømt sort tomat som heter Brandywine, som amish folket i USA alte fram på 1800-tallet. Den regnes av mange som verdens beste bifftomat.
Her vokser en diger Gojibusk som opprinnelig kommer fra Nord-Kina, der den har vært brukt i mange tusen år. Bærene gikk under navnet udødelighetsbær tidligere, da de er proppfulle av vitaminer og mineraler.
– Dette er supermat. Proppfull av antioksidanter. På de beste årene har jeg sanket kilovis med bær fra denne buska, forteller Tom.
Det gleder Tom at flere og flere får øynene opp for nyttevekster, henter fram gammel kunnskap og tenker nye veier å drive næring på. Selv drar han landet rundt og kurser folk om dyrking og bruk av nyttevekster.
– Det er to ting som er viktig er viktig når det gjelder primærnæringene her oppe. Du har mye større muligheter når det gjeldet kombinasjonsnæringer i dag. I tidligere tider hadde du de tradisjonelle jordbruk, fiske og skogbruk. Nå kan du kombinere på alle mulige måter. Oså er det videreforedling: at du skaper verdiene i det lokale miljøet og videreforedler og selger ferdige varer, og ikke bare blir en råvareleverandør. Det er kanskje det aller viktigste, mener Tom.
Mer om Lien Økologiske urtegård
Lien Økologiske urtegård på Facebook
Bevaring og nytenking, Ren mat, 2020