Oppskrifter på kjeks
Oppskrifter på mange varianter av kjeks fra Nord-Troms.
Gammeldags kjeks (Kåfjord)
150 gram margarin
1 stor kopp farin
200 gram sirup
3 kopper melk
2 ts hjortesalt blandes med hvetemel
1 kopp potetmel
Hvetemel til passe deig
Kjevles ut til passe tykkelse. Stikk ut runde kjeks med et glass. Stekes på høy varme.
Kjeks (Havnnes)
4 kopper mel
1 kopp smør
1 kopp sukker
1 ts natron
Mel og smør knas godt sammen og blandes i det øvrige. Kjevles ganske tynt og stikkes ut med glass. Stekes lysebrune.
Spekulasjer
¼ l melk
¼ kg sukker
1 ts kardemomme
1 ts kanel
75 gram smult
1 stor ss hjortesalt
Mel til passe deig
Smelt smulten, ha i melk og de øvrige ingrediensene. Bland til en passe deig.
Kjevle en stor leiv og stikk ut med glass. Stekes lysebrune.
Tekjeks (Nordreisa)
200 gr marg
300 gram farin
1 l melk
50 gram hornsalt
Mel til passe utkjevling
La røra stå kjølig. Dette er myke kjeks. Kjevles ut til ca 1 cm og prikkes. Stekes på plate 200 grader i ca 10 minutter.
Tykke kjeks (Kåfjord)
½ kg margarin
100 gram farin
3 toppe ss hornsalt, kan ha en pakke
Ca 8 dl kulturmelk
Litt sitrondråper
Mel til passe deig
Margarin og farin røres hvitt. Bland hornsalt i litt mel og ha i. Bland i vekselsvis med mel og melk til en passe deig. Kjevle ut deigen og stikk ut runde kjeks.
Havregrynskjeks
½ kg havregryn
½ l melk
2 ss sukker
¼ kg smør
1 ss hjortesalt
1 ts natron
250 gram hvetemel
Melka kokes og helles over grynene. Bland alt og arbeid smøret inn til slutt. La står kjølig en stund. Kjevle ut og stikk ut runde kjeks. Sett ovnen på 190 grader. Stekes gyllen, ca. 10-12 minutter. Avkjøles på rist. Oppbevares i tett boks.
Mors lettvinte kaffekake (Kåfjord)
3 kopper hvetemel
2 kopper sukker
250 gram marg
1 kopp melk
2 ts bakepulver (natron) som blandes med ½ kopp mel
Legg alt direkte på bakebordet og kna alt sammen til det blir en smidig deig. Stekes.
Potetkjeks (Kåfjord)
675 gram brødmel
650 gram kokte poteter
160 gram margarin
12 ss sukker
6 ss melk
12 ts hjortesalt
400 gram brødmel
400 gram kokte poteter
100-125 gram margarin
8 ss sukker
4 ss melk
8 ts hjortesalt
Mal og knus poteter. Smuldre margarin ut i melet. Ha i poteter, sukker, og godt utgnidd hjortesalt. Ha i melk og arbeid deigen sammen. Kjevle ut til ikke altfor tynne leiver. Stikk ut til runde kjeks og legge på kald, melet plate. Stekes lyse ved middels varme.
Rugkjeks
1 kg sammalt rugmel
175 gram smør
100 gram sukker
Melk
1 ts hjortesalt
1 egg
Al sammen eltes sammen, kjevles ut og stikkes med glass. Stekes lysebrune og helt sprø. Legg i tett boks når de er kalde.
Sirupsspekulasjer (Rotsund)
½ dl sirup
172 dl farin
¼ dl smør
1 ts kanel
1 ts appelsinskall
1 ts ingefær
Mandeldråper
¼ dl sur fløte
Sirup, farin og smør varmes til smør og farin smelter. Avkjøles. Kanel, appelsinskall, ingefær og mandeldråper tilsettes. Sur fløte vispes inn. Stikkes ut og stekkes.