Brød og flatbrød
Oppskrifter på brød og flatbrød fra Nord-Troms.
Grovbrød (Kågen)
Rugmel
Sammalt hvete
Gryn
Surdeig
Vann
Alt blandes og bakes ut, heves litt. Stekes i stekegrue eller i stekeovn.
Hvetebrød anno 1948 (Kåfjord)
½ liter god melk
50-100 gram smør
1-5 ss sukker
1 egg
50-70 gram fersk gjær
800-900 gram hvetemel
kardemomme
litt salt
Deigen arbeides blank og smidig. La den gjæres. Arbeid deigen litt, form hvetebrød og sett til gjæring på platen. Stekes i middels varm ovn.
Rognbrød (Årviksand)
Ble brukt under krigen for å drøye melet.
2 never rug
2 never sammalt hvete
1 kokt rogn
1 ½ liter vann
1 hg gjær
1 ts salt
mel til passe deig
Gjærklumpen røres ut i vann med 2 ss sukker. Rogna knuses og blandes i. Settes som vanlig brøddeig.
Sirupskake
½ kilo sirup
¼ kilo sukker
750 gram mel
2 ts hjortesalt
1 ts ingefær
½ ts pepper
4 ts nellik
½ liter melk
Sirup, sukker og melk varmes og avkjøles. Krydder blandes i melet og siktes i. Stekes i ovnen i 20 minutter. Skjæres i snitter eller skiver.
Vørtekake (Kåfjord)
4 liter vann
1 boks melk
1 kilo farin
korinter
kardemomme
40 gram gjær
½ kilo margarin
mel til passe deig
Skonrokker (Kåfjord)
Samme deig som til brød. Først ble de stekt og delt i to, tørket med halåpen ovnsdør under svak varme.
Ble brukt når man dro på seifiske om sommeren fordi brød mugnet lettere.
Flatbrød / garppit 1 (Kåfjord)
½ liter vann
½ kopp farin
2 ts bakepulver
sammalt hvete, grov
sammalt rug, grov
Kjevles ut med litt sammalt hvete, fin.
Bland farin og bakepulver med vannet. Tilsett mel til passe deig. Kjevles ut til store leiver som stekes direkte på takke eller i steikeovn. Stek den ene siden og snu. Når den andre side er nesten ferdigstekt brettes leiven over på midten. Snu til leiven er passe stekt.
Flatbrød 2 (Skjervøy)
1 kilo sammalt hvetemel
1 liter melk
rugmel
salt
vann
Melken kokes opp og helles over melet i varm tilstand. Bland godt og la det stå til neste dag. Så kjevles deigen ut til leiver som stekes på takke eller på steikeovnen.
Flatbrød 3 (Nordreisa)
400 gram byggmel
200 gram sammalt hvete
200 gram rugmel
1 ts salt
1 ss sukker
5 dl skummet melk
3 dl vann
Flatbrød med kokte grønnsaker (Rotsund)
2 dl kokte, malte gulrøtter
2 dl kokte, malte persillerøtter
2 dl kokte, malte poteter
2 dl kokt, malt hvitkål
2 dl kokte, malte bønner
1 dl byggmel
1 dl sammalt rugmel eller havremel
All slags grønnsaker kan brukes. Bland sammen alt og elt i mel til en god deig. Kjevle litt tykke leiver og steik dem godt. Dersom du har lite grønnsaker, kan du bruke mer vann eller poteter. Til denne porsjonen går ca. ½ kg mel.
Flatbrød 4 (Oksfjordhamn)
2 dl sammalt hvete
2 dl sammalt rug
1 ½ dl hvetekli
½ l kokende vann
Det kokende vannet slås over det grove melet. La det stå slik til det har svellet helt ut. Ha i siktete hvetemel. Deigen skal ikke være for hard.
Fra heftet Mat og tradisjoner i Nord-Troms, 1997