Oppskrifter med stekt kjøtt
Oppskrifter med stekt kjøtt typisk for Nord-Troms.
Helstek med grønnsaker
1 lammerlår eller sal
En gulrot eller pastinakk
2 – 3 små løk
Kokende vannFett
Persille
Salt
Låret gnis inn med salt og persilledusker. Legges i varm ovn og brunes i ca. 1/2 time. Ha kokende vann over, en oppskjært løk, litt gulrot og /eller pastinakk. Spe med kokende vann. La ikke panna tørke ut. Ca. halv time steketid per kg. kjøtt, pluss halv time til bruning.
Lag sausen: 5 ss fett, 6 ss mel, 3/4 l sjy, salt.
Serveres med kål, gulrøtter, smeltet smør over grønnsakene, finhakket persille og poteter.
Til sau og oksestek: mørk, tynn saus.
Til kalv og rein: lys og litt fyldig saus.
Lammesider (Kåfjord)
Stekt tørkede (bokna) saltet lammesider
Poteter
Flatbrød
Lamesidene stekes i langpanne sammen med poteter. Serveres med flatbrød. Saltete sider kan også stekes på gloa i ovnen.
Kålrullader (Kåfjord)
Kål
Kjøttedeig
Salt og pepper
Rull kjøttedeig inn i kålbladene, og bind hyssing rundt. Stekes i stekepanne eller gryte. Kok forsiktig i brun saus. Server med poteter.
Kalvelår på bjerkeris (Kvænangen)
Kalvelår saltes, pepres og legges på bjerkeris med litt vann i panna. Stekes sakte. Ha vann på med jevne mellomrom. Sereveres med brunsaus eller stekt sjy.
Sluring / Mannfolkmat (Kåfjord)
Tørt brød eller gammelt brød
Tørket kjøtt
Sukker
Brødet deles i terninger. Stekes sammen med kjøttet i stekepanne. Noen strør farin over.
Søster Lises finnebiff
1 kg reinkjøtt
1 hg bacon
2-3 løk
172 ts pepper
1 1/2 ts salt3 dl fløte
Kjøttet skjæres i løvtynne skriver. Leg lagvis kjøtt, flesk og løk. Slå fløten over og kok det i ca en time. Server med poteter. Tyttebær syltetøy er godt til.
Finnebiff (Kåfjord)
Reinkjøtt
Salt og pepper
Litt melk
Poteter
Flatbrød
Skjær kjøttet i tynne skiver og stek. Kokes deretter sammen med alt, pepper kraft og litt melk. Server med poteter eller flatbrød. Rørt tyttebær er godt som tilbehør.
Haresmåstek (Kåfjord)
Haren flåes og legges i lettsaltet vann over natten. Kjøttet brunes før den legges i sausen og kokes.
Saus: Hvetemel og grovmel (halvt om halvt). Pepperrot smør (tørr sauetalg).
Server med poteter og syltetøy.