Slik lager du gáhkku / samisk brød
Det finnes mange oppskrifter på dette populære, tradisjonelle samiske brødet gáhkku. Brødene kan stekes på mange måter, og lett tilpasses ulike anledninger og omgivelser.
Er du ute i naturen kan du ha med deg deigen, eller kun melblandingen som du blander med vann. Brødet stekes på stein, stekepanne eller på pinne over bålet.
I dag bakes brødet ofte til festlige anledninger, og serveres med gryter eller supper, blant annet til rognbollesuppe eller bidos
Brødet kan bakes med kun hvetemel, eller iblandet grovmel. Begge deler fungerer godt. Dersom du bruker melk isteden for vann, blir brødene mindre seige. Du kan også bruke begge deler. Vil du krydre brødene litt, kan karve eller fennikel passe godt.
1 kg hvetemel
1/2 kg grovmel
gjær
sukker eller sirup etter smak
1 ts salt
vann og/eller melk
Slik gjør du:
Bland det tørre, og tilsett vann. Arbeid til en glatt deig.
Deigen skal heve. Jo lenger den hever jo bedre!
Bak ut tynne kaker. Stek i panne, takke 2-3 minutter på hver side, eller i ovnen på 275 grader.
Tips! Du kan med fordel bytte ut tacoskjellene eller tortillalefsene med disse brødene.
Alminnelig kake, gáhkku, tilberedes ved at mel og vann knas sammen til deig, hvorav mindre stykker med håndens trykk lages til kaker på bordet, hvorpå er strødd litt mel, for at deigen ikke fester seg til bordet. Kalles også melkake, jáffogáhkku, og ble brukt temmelig meget både i Lyngen og særlig Hasvik, i Porsangerderimot sjelden. (Peder Arild Mikalsen skriver at disse kakene stekes på ovnen eller også på oppvarmede stener (bassit, goikadit), i gryten, i pinnen eller også i asken).
Fra Lappenes forhold, Ole Thommassen, 1896-98