Endelig nypotet
Endelig tid for nypotet! Denne viktige og næringsrike råvaren kan brukes i all slags matlaging, og er både billig og holdbar. Helt fersk er denne et måltid i seg selv. Her er noen tradisjonelle og nye oppskrifter med potet.
Fra tidlig på 1800-tallet var poteten den viktigste grønnsaken for mange husholdninger i Nord-Troms. Alle familier hadde etter hvert en liten potetåker. Denne viktige grønnsaken var lett å dyrke her nord. I tillegg var den full av vitaminer og var både billig og holdbar. Poteten ble oppbevart i jordkjellere, og kunne brukes hele året til det meste av matlaging. Det ble brukt naturgjødsel, og også fiskeavfall ble brukt som gjødsel. Dette ble også kalt kraks.
For mange ble poteten en viktig inntektskilde eller de byttet den bort mot andre matvarer. Flere kunne ha opptil 2 mål potetland, og måtte ha hjelp i opptakstiden. Arbeidet ble ofte betalt med noen bøtter poteter.
Rosen og gulløye var tidligere de vanligste potetsortene. Etter hvert kom også andre sorter til som blant annet mandel. Poteten var en viktig ingrediens til middagen, men ble også brukt i flatbrød og lefser.
Undertiden stekte sjøsamene poteter på glørne. Sådanne stekte poteter smaker bedre enn kokte poteter. Især var halvvoksne gutter meget flittige til å steke poteter på glørne eller i varm aske.
Andres Larsen, Om sjøsamene
Fra gammel av skulle man alltid både sette og ta opp poteten i veksermåned. Da ville poteten bli frisk, saftig og ikke skrumpe inn i bingen. Disse reglene følges fremdeles av noen, blant annet i Skardalen.
Hør Ruth Larsen fra Skardalen fortelle om potetopptaking
Særlig under krigen laget en potetmel her. Det var en nitidig prosess. Av en bøtte potet fikk en ca 1 kg potetmel. Vanlige bruksområder: Å steke renset, skivet råpotet med kjøtt i panne. Spist med brød. Barna stekte gjerne råpotetskriver direkte i gruva i fjøset mens de ventet på at foreldrene skulle bli ferdige. Av kokte potetrester ble det laget potetkake eller potetterte.
Fra Mattradisjoner i Skibotn, Tradisjonsmat fra Nord-Troms, 2018
Det hendte at man fikk så lite fisk, at det ikke var nok til middagsmat. Poteten ble da hovedrett. Man kokte da tørka torskehoder sammen med potetene. Det var også vanlig å la sauetalg koke litt, fylle det i en sauemage og henge det opp for tørking. Så skar ma biter av det og stekte det i panna for å gi smak til potetene. Dette kalles «budetbáidna».
Fra heftet Holmenes sjøsamiske gård
Her er noen tradisjonelle og nye oppskrifter med poteter fra Nord-Troms:
Potetpudding
750 gr poteter
7 dl melk
2 ss smør
3-4 ss potetmel (eggepulver)
3 ss sukker
mandeldråper
Mal nykokte poteter 1-2 ganger på kvern eller knus fint med klubbe. Kok opp melk og smør og ha potetmassen i. Rør godt til det blir glatt og tilsett potetmeljevning og rør godt. Ta så puddingen av komfyren og ha i litt eggepulver om du har. Egg kan tilsettes, da blir puddingen bedre.
Smak til med sukker og mandeldråper. Puddingen fylles i en bolle eller form. Dryss på litt sukker så det ikke blir snerk og hvelv puddingen.
Potetterte (Nordreisa)
100 gr. kokte poteter
100 gr mel
100 gr marg
Mal eller knus potetene og arbeid godt sammen. La det stå kaldt en liten stund før det kjevles ut. Leivene bør ikke være tykkere enn 2-3 mm. Prikk leivene godt og stikk dem ut til passende størrelse. Tertene skal være lys over det hele, og like før servering fyller vi dem med fruktmos og drysser på melis eller krem. Stek i middels varm ovn.
Potet- og purresuppe
1 stor purreløk
4 poteter
7 dl kyllingkraft/hønsekraft
Salt pepper
Pynt med friske urter
Ha litt olje i en stor kjele eller gryte. Fres potet og purre to, tre minutter. Tilsett kraft og kok til grønnsakene er møre. Bruk en stavmikser og kjør helt glatt. Tilsett salt, pepper og friske urter.
Denne suppa kan gjerne serveres med fisk, reker, skinke, chorizo eller bacon.
Potetsuppe
1 ½ l vann
½ kg poteter
2 løk
2 ts smør
3 dl melk
1 ss sago
¼ ts pepper
Vann, salt, oppskårne poteter og løk kokes til potetene jevner seg. Trykke gjennom dørslag, haes i gryta sammen med melk, fett, sago og kokes til sagoen er klar.
Risk
1/2 kg rå poteter
35 gr byggmel
1 liten ts salt
fett
litt sukker
Riv råskrelte poteter, rør i mel og salt og la røra stå litt. Ha god varme på panna og legg på små lapper. Glatt røra utover og stek risken til den er litt sprø. Spises nystekt med sukker eller stekt flesk.
Potetmel (Årviksand)
poteter
mel
Skrell potetene, riv dem på et rivjern. Ta massen i en sil over et kar. Tøm vann gjennom massen og rør litt i den samtidig. Kast potetmassen, men ta vare på vannet. La vannet stå i ro et par timer. Slå vannet forsiktig vekk og fyll på rent vann. La det stå til neste dag, og tøm ut vannet.
Kilder
Heftet Mat og tradisjoner i Nord-Troms, 1997