Supper og desserter
Hovedmåltidene ble ofte avsluttet med suppe. Det kunne være melkesuppe, saftsuppe, rabarbrasuppe, eller bare et glass saft. Grøt av gryn kunne også være dessert. Til finere anledninger var det vanlig med sviskegrøt, og om sommeren kom rabarbragrøten på bordet. Her er oppskrifter på desserter fra Nord-Troms.
Blåbærgrøt
1/2 liter blåbær
1/2 liter vann
ca. 200 gr farin
ca 40 gr potetmel
litt kaldt vann
Kok opp blåbær, vann og farin. Lag en jevning av potetmel og vann og ha i.
Bringebærkrem og multekrem
Fløte
ca 180 gr bringebærsyltetøy eller multer
vaniljesukker
Stivpisk fløten. Bland i syltetøy og litt knust vaniljesukker. Server kremen med småkaker til eller fyll kremen i krumkaker eller sandkaker.
Brødpudding
tørre brødskalker
melk
farin
mandeldråper
Tørre brødskalker bløytes opp i melk (brød og melk i samme mengde). Ha i litt farin og noen mandeldråper. Ha i brødform og stek i ovnen i ca 35-40 min på 18 grader. Server gjerne med tyttebærsaft.
Byggrynssuppe
Byggryn, svisker, vann og sukker kokes til suppe.
Kjellergrøt
tyttebær
sukker
risengryn
Rør tyttebæra med sukker til passe søt. Kok risengrynen til den er mør. Bland grynene i bæra og vent til alt blir kaldt. Spises med melk. Oppbevares i krukker i kjelleren eller der det er kladt.
Rabarbrasuppe
1/2 kilo rabarbra
1/2 liter vann
1-2 kopper sukker
2 ss potetmel
Rabarbra skjæres i småbiter og kokes i vann til den er myk. Ha i sukker og potetmel som er utrørt i kaldt vann.
Saftsuppe (Kåfjord)
blåbærsaft
vann
potetmel (til jevning)
svisker til rosiner
Kokes sammen til suppe.
Sugrasgrøt / sløk / juomut (Kåfjord)
surgras / sløk
vann
sukker
melk
litt potetmel
Surgras kokes med litt vann til grøt. Serveres med sukker og melk. Man kan også kokes suppe av det.
Tyttebærgrøt med melk (Kåfjord)
1/4 bær
1/2 liter vann
2 dl sukker
Bland sammen ingrediensene og kok. Tilfør en jevning av potemel og vann. Server grøten med melk.
Tyttebær med helgryn (Reisadalen)
2 kilo helgryn
2 liter tyttebær
sukker etter behov
Kok sammen gryn og bær. Smak til med sukker.
Byggrynskrem
ca. 2 liter melk
1 stor kopp helgryn eller 2 kopper halvgryn
3-4 ss sukker
mandel eller sitrondråper
4-5 dl god fløte
Sett helgryn i bløtt over natta. Kok opp melken og ha grynen i. Småkok til den er mør. Pisk fløte, smak til med sukker, essens og bland den forsiktig i kremen. Server med rødsaus.
Kleppmelk 1
1/2 kilo råpoteter
ca. 120 gr byggmel
1 1/2 ts salt
3 liter melk
1 knivsodd salt
Riv råskrellede poteter, rør i mel og salt og la røra stå en time. Kok opp melk, ha litt fett i botten på kasserollen hvis en bruker separert melk. Lag boller med skje og ha dem i melka. Småkok i ca 15 minutter eller til bollene er gjennomkokte. Ha i litt salt.
Kleppmelk 2 (Kåfjord)
2 egg
1/2 ts salt
1 ts bakepulver
2 ss farin
1/2 liter H-melk
Hvetemel til passe deig
La klepper av deigen, og kok dette i melk. Smak til med salt og sukker.