Lefser
Lefser er nydelig og en naturlig følgesvenn til kaffen. I Nord-Troms har lefser blitt bakt i mange varianter. Hemmelige oppskrifter gikk ofte fra mor til datter. Lefser var, sammen med flatbrød, en viktig del av matbeholdningen til Lofot- og Finnmarkskista.
Mørlefse 1 (Kåfjord)
Ca. 250 gram marg
2 kopper farin
ca 250 gram sirup
2 ½ dl rømme
2 kopper melk
3 ss hjortesalt
Hvetemel
Marg og farin røres hvitt. Ha i sirup, rømme og melk. Sikt inn hvetemel og hjortesalt og bland til en passe deig.
Mørlefse 2 (Årvikssand)
2 kopper surmelk
1 kopp sur fløte
1 kopp farin
1 kopp sirup
1 kopp smør
2 ts natron
Hvetemel
Pisk sur melk, fløte og farin. Ha i alt det andre. Stekes ved 250 grader.
Mørlefse 3 (Kåfjord)
ca 1/2 l god melk
rømme, melk eller saup
byggmel eller brødmel
1 stor ts hjortesalt
litt kardemomme
som tynn vaffelrøre
Ry:
hvetemel
litt potetmel
1 egg
4 dl melk
1 ss hjortesalt
Bruk blanding av rømme, melk og saup. Pisk melka og ha i melet. Ha i hjortesalt og litt av melet, bland til passe deig. Kjevle ut til passe tykke leiver og stekes forsiktig på varm ovn. Ikke for sterk varme. Legges utover og senere i stabler når de er kalde. Ryen smøres på rett side av leivene, og lefsene stekes i god varme til ryen er tørr og blank. Lefsene legges i stabel med god press på. Bløtes ved bruk. Smør sukker og kanel på.
Mørlefse 4 (Jøkelfjord)
2 kopper sur fløte
2 kopper melk
1/2 kopp farin
1 kopp sirup
4 store ts hjortesalt
2 ts bakepulver
2 egg
hvetemel til passe deig
Pisk fløten og melka med bakepulver og egg. Ha i resten av ingrediensene og bland dette til en passe deig.
Lefser (Uløybukt)
½ dl rugmel
½ dl hvetemel
Vann
Bland mel og vann. Lag fem runde emner, og kjevle ut til løvtynne lefser. Stekes på varm komfyr, oversmøres med vann og vendes en gang og legges sammen. Servers med smør og sukker.
Nordlandslefser (Storslett)
Lefser med poteter som ble laget i 1920-årene.
3 kg potet
4 hg smeltet smør
2 ts hjortesalt
Hvetemel til passe deig
Potetene kokes og males to ganger. Bland i smøret. Kjevle deigen ut til tynne store leiver. Stekes på den ene siden. Leivene legges i stabler og oppbevares i trekister. Før lefsene smøres bløtes de i lunkent vann og legges i et klede. Etter ca. 10 minutter smøres de med godt hjemmekjernet smør, sukker og kanel. De brettes så dobbelt og klippes opp i passe stykker. Slike lefser er veldig holdbare.
Gammeldags lefse (Skjervøy)
1 kopp sukker
1/2 l H-melk
125 gr smør
4 ts potetmel
2 ss hjortesalt
mel til passe deig
1 boks lettrømme
litt kulturmelk
Fyll: Smør, sukker, kanel, ost om man vil.
Smøret smuldres i melet. Bland inn resten av ingrediensene. Deigen må ikke være for tykk. Lefsene må pakkes godt inn etter hvert som de er ferdigstekt.
Gammeldagslefse (Spildra)
1 l melk
3 ss sirup
1 ss hjortesalt
1 1/2 kg hvetemel
2 toppet ss potetmel
100 gr marg
Lunk melken og sirupen, og ha i hjortesalt. Smelt margarin og bland de øvrige sammen til en passe deig.
Gammeldags lefse (Kåfjord)
1 l H-melk
1 pakke fløte
1/2 kopp farin
2 kopper potetmel
Fyll:
ca 1 kg marg
ca 1 kg farin
kanel etter smak
2 ss hjortesalt
mel til passe deig
Bland de tørre ingrediensene med melken og fløten. Tilsett mel, og bland til en passe deig. Del opp deigen i passe biter. Kjevles først til småe, runde kaker. Kjevles siden helt ut til en tynn kake som deretter stekes på den ene siden. Legges under klede. Den stekte siden dynkes med vann før lefsene smøres.
Hvitlefse (Kåfjord)
2 kg hvetemel
250 gram potetmel
250 gram marg
1 l melk
1 pakke hornsalt
Fyll:
marg
farin
kanel
rester av hjemkokt ost
Tynnlefse (Nordreisa)
75 gram smør
1 ss sukker
1 egg
2 kg hvetemel
1/2 l kefir
1/2 l H-melk
1 1/2 dl fløte
3 ts hjortesalt
1 ts bakepulver
Smør og sukker røres hvit. Ha i vekselsvis mel og melk. Ikke kna deigen for mye.
Kilder
Heftet Mat og tradisjoner i Nord-Troms, 1997