Oppskrifter med kokt fisk
Oppskrifter med kokt fisk fra Nord-Troms.
Kokt smålaks
For at laksen ikke skal bli tørr og for at den skal få god farge, skjæres laksen i 2 cm tykke skiver gnidd inn med litt salt og la dem ligge i en times tid. Vask og tørk den. Kok opp like deler fløte og gulrotsaft og legg dem i blandingen. La det hele få et oppkok og la fisken trekke til den er ferdig.
Nedlagt kveite (Skjervøy)
Kveitehoder
Kveitekjøtt
Kål
Poteter
Du koker den som fårikål. Du har hodene i bunnen – et lag kål – en kveite, litt krydder i mellom lagene. Server med kokte poteter.
Torskemølja
Når man kokte torskemølja i gamle dager hadde man alt i en gryte. Først hadde man godt vaskede poteter og mager (lever, kams eller begge deler). Det måtte kokes litt før du hadde rogna i , ca 40-50 minutter. Så hadde du den vaskede fisken i, og til slutt renset lever.
Kokte torsketunger
Torsketunger vaskes, stelles og kokes som vanlige fiskestykker. Til dette lages en hvitsaus eller en karrisaus, bestående av smør, mel og melk. Du kan også spe sausen med sky av fiskeboller. Tilsett en halv teskje karri per liter saus.
Fisk i brunsaus
Fisk
Brusaus
Potet
Kok opp fiske først. Lag brunsaus. Når fisken er ferdig kokt deles den i biter og legges opp i sausen. Poteter kokes til.
Sild, krill (Kåfjord)
Småsilda så ut som sardiner. Silda ble ikke sløyd, men kokt hel i store gryter med poteter til. Småsilda ble også stekt hel.
Kilde: Heftet «Mat og tradisjoner i Nord-Troms», 1997