Oppskrifter på fiskesupper
Oppskrifter på fiskesupper fra Nord-Troms.
Rognbollesuppe, Kåfjord
Tørrkjøttbein
Tørrkjøtt
2-3 stk rogn
Hvetemel
Sammalt hvete, grov
Havregryn
Salt og pepper
Kok tørrkjøttbein i en time. Krafta brukes i selve suppa.
Bollene: Bland melsortene havregryn med krydder, og tilsett rogna og tørrkjøttbitene. Legg bollene legges i krafta med en skje og la den småkoke i 20-25 minutter.
Rognbollesuppe 2, Kåfjord
Ca. 1. kg rogn
1 liten kopp melk
1 egg
Salt og pepper
Ca. 1 1/2 kopp rugmel
3 kopper hvetemel
Rør rogn og melk godt sammen, ha i egget og rør videre. Tilsett mel, salt og pepper. Bland inn tørrkjøttbiter.
Ha løk, gulrøtter, litt kålrot, tørrkjøtt og poteter i suppa. Kok opp. Ha deigen i suppa med skje, poteter til slutt. Kokes ca. 1/2 time etter at potetene er tilsatt.
Se Bjørg Fossli koke rognbollesuppe:
Sildegrynssuppe
4-5 renset, utvannet spekesild
Ca. 3 l vann
2 ss. risengryn
Poteter
Gulrøtter
Litt tørket kjøtt skjært i småbiter
Kok opp vann, og ha i kjøttet. Kok i ca. 1/2 time. Ha i risengryn, poteter og gulrøtter. La det koke i ca 1/2 time. Skjær silda i småbiter, og ha det i. Kok videre i ca. 15 minutter. Server med flatbrød.
Fiskebollesuppe, Årviksand
Mal fisken. Ha i løk, mel, salt og pepper. Spe med melk eller fiskekraft. Ha i tørrkjøtt og kok bollene. Kok kjøttsuppe av knoke av tørrkjøtt (fårekjøtt) med havregryn eller ris. Tilsett potet og eventuelt andre grønnsaker. Kok bollene i ca. 15 minutter.
Denne suppa ble også laget i Kvænangen.
Kveitesuppe, Kvænangen
Bein av kveite
Kveitestykker
Litt havregryn
Salt og pepper
Poteter
Nepe
Kok beina og kveitestykkene. Ha i poteter, grønnsaker, havregryn, salt og pepper. Server med flatbrød.
Uersuppe / Kveitesuppe, Skjervøy
Uer eller kveite
Ca. 2. liter vann
1 kopp havregryn
Poteter
Gulrøtter
Kålrot
Løk
Salt og pepper
Ta skinnet av fisken, og la den ligge ca. to timer i saltvann. Når suppa er nesten ferdig, tilsettes fiskestykkene. La de koke opp og deretter trekke i ca. 10 minutter. Ha i salt og pepper etter smak.