Oppskrifter med fisk
Fisken var en nødvendighet for fjordfolket, og den var det nok av i Nord-Troms. Et velkjent uttrykk var » ….vi setta på potetan før vi rodde ut for å fiske en kokning». Her har vi samlet en rekke oppskrifter med fisk som var typisk for Nord-Troms.
Torsken var den viktigste fisken, og mesteparten ble hengt for å selges som tørrfisk. Andre brukte fiskearter var hyse, sei, sild og uer. I mindre grad også flyndre, kveite og brosme. Om sommeren ble det fisket laks og ørret.
Årets første mølja var et høydepunkt, og den ble servert med levermager og kamsemager.
Fisken ble helst benyttet fersk, og da kunne familien samles til måltid om så midt på natta. Fisken ble ellers speket, saltet eller røkt. Tidligere var også surfisk vanlig kost, og denne ble kokt som erstatning for fersk fisk. Av rogn ble det laget rognkaker og rognbollesuppe.
I fisketiden kokte de fisk hver dag, når de var roende. Men mange hadde lyst på sur fisk, da de ble kjede av fersk fisk. Om sommeren bar de fisken nedenfor flomål og dekker den med tang (dæbbo). Når den surnet, kokte de den. Om vinteren gjemte samene fisken under sneen, for at den skulle bli sur.
Fra Om sjøsamene av Anders Larsen (1950)
Kilde: Heftet «Mat og tradisjoner i Nord-Troms», 1997
Aktuelle lenker
Samiske ord ved sjøen, meron.no
Om sjøsamene, Anders Larsen (1950), Nasjonalbiblioteket
Fjordfolket i Kvænangen, Ivar Bjørklund, Nasjonalbiblioteket