Oppskrifter med kjøtt
I slaktetiden var det travelt. Alt av kjøtt, innmat, skinn og blod skulle komme til nytte. Her har vi samlet en rekke oppskrifter av kjøtt som var vanlige i Nord-Troms.
Lam og sauekjøtt var vanligst i Nord-Troms. Kjøttet ble for det meste saltet og tørket, for da holdt det lengst. Supper og lapskaus med kjøtt var veldig vanlig. Fylt med poteter og andre grønnsaker man hadde, gjorde dette til drøy og næringsrik mat.
Kalv og oksekjøtt ble ofte solgt. Dette kunne gi en god slump med penger til husholdningene. Oksekjøttet ble saltet og oppbevart i store tønner. På Nordnes grov de ned tønna over vinteren. Kjøttet ble deretter vannet ut og brukt supper og lapskaus eller som småstek i brunsaus.
Noen hermetiserte kjøttet. Da ble det lagt i lake på tette glass.
Ferskt kjøtt ble brukt om høsten i slaktetiden, mest i supper. Alt av innmat ble brukt i matlagingen.
Oppskrifter
Sjøsamene er glade i kjøtt. Men før i tiden saltet de aldri kjøttet i tønner. De saltet det bare litt og nogen dager efter tok og hengte de det opp i bislaget (skottet). De var ikke redde for surt kjøtt – gvaste biergo. Av dette kjøttet skar de et stykke, når de kokte suppe eller stekte kjøtt. I Rafsbotn så jeg ofte kjøttpølse henge over ovnen i gammen. Derav skar de et stykke, når de kokte suppe. De syntes at suppen smakte bedre når den smakte av surt kjøtt.
Fra Om Sjøsamene av Anders Larsen (1950)