Diverse fiskeretter
Oppskrifter på diverse fiskeretter fra Nord-Troms.
Rognklubb, fiskemaga, Kåfjord
Magan skrapes rein og vaskes i eddik vann. Magan fylles med Renset lever og kokes.
Løkmaga
Lever
Løk
Salt, pepper
Magan skrapes rein og vaskes i eddikvann. Magan fylles med renset lever, lø og krydder. Kokes.
Kamsemaga, Meiland
Maga
Lever
Løk
Salt
Pepper
Grov sammalt hvete
Litt rug
Vask magen og vreng den. Lag en deig av lever, løk, salt, pepper og mel. Fyll det i magene og knyt sammen. Pikk i med en knappenål så luften går ut under koking.
Spikkaltet fisk med grovmelssuppe, Kåfjord
Fisk
Sammalt rug
Poteter
I suppa ble det ikke brukt melk, men vann og sammalt rug. Dette kokes til tynn suppe. Serveres med spikksaltet fisk og poteter.
Saltfiskball, Skjervøy
Saltfisk
Poteter
Hvetemel
Flesk
Tørrkjøtt
Pepper og salt
Filet av saltfisken utvannes, males med potet og blandes med hvetemel og pepper. Males til farsen blir fast og lages til boller. Flesk og/eller tørrkjøtt kan blandes i bollene. Kokes i vann med ørlite salt. Kok kålrabsiskiver til og smelt smør.
Bakkalao, Kåfjord
Poteter
Fisk
Løk
Hvetemel
Salt og pepper
Makaroni
Bacon i terninger
Pølser i terninger
Skrell råpotet og skjær i skiver. Skjær fisken i kokeskiver (ta bort skinnet). Råskjært fisk er best. Ha litt vann i kasserollen, og legg fisk, råpotetskiver og løkskiver lagvis. Strø hvetemel med salt og pepper mellom lagene. La det småkoke i 20-25 minutter. Rist av og til så det ikke brenner fast.
Kok makaroni. Skjær bacon i skriver, og gi et oppskok for å få saltet bort. Slå vannet av. Brun bacon sammen med pølseterninger. Ha makaroni oppi. Serveres med poteter.
Tørrfisklapskaus, Havnnes
Tørrfisk
Gulrot
Kålrabi
Løk
Poteter
Salt og pepper
La tørrfisken ligge natten over i vann. Skjær den i passe biter, ha i alle ingrediensene på en gang. Kok ved svak varme til grønnsakene er møre.
Surfisk, Kvænangsbotn
Fersk småtorsk og hyse.
Bruk en fiskekasse. Legg tang og fisk lagvis til kassen er full. Ha kassen i flomålet til fisken er passende sur. Dette må gjøres på vårparten, da er sjøen passende varm.
Torsk under tangbro, Nordreisa
Dette er en meget gammel og spesiell metode. Stor torsk flekkes og saltes ett døgn. Så lager man en grop i fjæra, legger fisken ned i den og bygger en tangbro over. Fisken skal godgjøre seg i fire døgn. Da er den syrnet og eiendommelig på smak. Noen liker det, andre ikke.
Kilde: Heftet «Mat og tradisjoner i Nord-Troms», 1997