Varranbánnogáhkut / Blodpannekaker
Blodpannekaker er samisk tradisjonsmat. Under slakt ble hele dyret utnyttet, også blodet. Her er Svein Leiros sin oppskrift på blodpannekaker på sjøsamisk vis.
Fra gammelt av ble hele dyret benyttet etter slakt, også blodet. For eksempel var det vanlig å spise blodpølser, blodpudding og blodpannekaker.
Ingredienser
½ liter blod, i sjøsamisk område var det vanlig å bruke sau og storfe
3 egg
6 dl melk
Litt pepper
Salt 1 ts allehånde
1 ts nellik
Hvetemel
Slik gjør du
Visp eggene med blodet. Rør inn melka og krydderet. Rør inn hvetemel til en passelig tykk og klumpefri pannekakerøre. Stek som vanlig pannekake.
Svein forteller at i Ivgu suohkan / Lyngen kommune, der har vokste opp, var det vanlig å servere pannekakene med blåbærsyltetøy og sukker.
– Eg husker luktene når mamma hadde laget blopannekaker og blodpølser når vi kom hjem fra skolen. Det er et godt barndomsminne å ha med seg, synes Svein.