Oppskrifter med kokt kjøtt
Oppskrifter med kokt kjøtt som tradisjonelt har blitt laget i Nord-Troms.
Ertesuppe (Kåfjord)
100 g. gule erter
1 gulrot
100 g kålrot
Poteter
Løk
50 g. røyket flesk /tørrkjøtt
Vann, salt
Flatbrødmølje / Garppamulju (Kåfjord)
Feit kjøtt fra sau
Margebein
Farin
Flatbrød
Kok kjøtt og bein til fettet kommer opp. Litt av krafta brukes til å bløyte brødet, før man slår det tilbake igjen. Bland brød fett og farin, og maten er ferdig. Kan spises med kokt potet og kjøtt.
Potetsuppe
Tørrkjøtt
Poteter
Tørrkjøtt og poteter kokes. Poteten ble knust (stampa) i gryta.
Kjøttsuppe / Biergomaalis (Kåfjord)
Ferskkjøtt/tørrkjøtt, saltet kjøtt
Poteter
Litt gryn (havregryn, risengryn, byggryn)
Neper/gulrøtter
Kok kjøttet. Tilsett poteter (potetene kokes sund – tykningsmiddel).
Når kjøttet er kokt nesten ferdig, tilsettes mere poteter. Enkelte brukte havregyn, risengryn, byggryn eller annet de hadde i hus.
Kalvebrissel
En kalvebrissel
1/2 l vann
1 ts salt
1 ss smør
1/2 ss melk
Legg brisselen i vann, fjern alle hinner, samt fett. Kok den i salt vann. Ta brisselen opp og sil kraften. Jevn Smør og mel, spe kraften til en jevn saus og tilsett oppskårne brissel. Kan også jevnes med en eggeplomme som røres ut i kraften.
Saltkjøtt i brunsaus (Kåfjord)
Utvannet saltkjøtt kokes i vann. Når kjøttet er ferdigkokt legges det i brun saus. Hvis sausen er for lite salt brukes mer av krafta som kjøttet ble kokt i. Server med poteter og tyttebærsyltetøy.
Harekjøtt i frikassesaus (Kåfjord)
Harekjøtt
Gulrøtter
Kålrot
Poteter
Meljevning
Salt og pepper
Harkejøttet kokes i saus av meljevning og kraft. Tilsett gulrøtter, kålrot og poteter, salt og pepper.
Kokt kobbe (Kåfjord)
Kobbespekk
Kobbekjøtt
Poteter
Kobbekjøttet kokes og spises med poteter. Kobbespekket saltes, og stekes siden i panne sammen med poteter. Kobbekjøtt var en sjelden vare.
Margebein / Buljong (Kåfjord)
Margebein kokes i saltet vann. Beinet deles i to etter koking, og margen nytes.
Buljong: Ryggstykkes saltes og kokes i vann.
Forloren skilpadde
Kalvekjøtt skjært i smale strimler
1 ss smør
3 del. kraft
noen fiskeboller
Et harkokt egg
1 ts salt
en knivsodd pepper
(1/2 dl vin)
Brun mel og smør, tilsett kjøttkraft og la det koke. Varm kjøttet og fiskebollene i sausen, tilsett vin og krydder. Skilpadden helles i. Pyntes med eggeskiver. Kalvehoder er best med forloren skilpadde.
Oppskriftene er hentet fra heftet Mat og tradisjoner i Nord-Troms