Bjørg lager Rognbollesuppe / Guohpparmális
– Folk var kreativ før, blanda kjøtt med rogn så den fikk smak og kunne spises. Det var ikke overflod som vi har i dag, sier Bjørg Eline Fossli fra Manndalen. Her er hennes oppskrift på rognbollesuppe.
Rognboller
2 never lettkokte havregryn
3 del hvetemel
Løk i små biter
Tørkakjøtt i små biter
5 – 6 dl rogn
Litt pepper
Eg bruke å blande havregryn i bollan, for når havregryna koke så ese dem ut. Då blir bollan meir porøs. Hvis eg har lite rogn, så kan eg slå litt fløte i for å drøye rogna.
Suppekraft
Vann
Margebein og tørkakjøtt
Gulrot i terninger
Potet i terninger
Du forme med en skei`te små bolla som legges i suppekrafta. Man må først prøvekoke. Då slepp man oppi en eller to bolla i det kokende vannet. Hvis bollan løyses opp når du slepp dem oppi, så må man røre litt meir mel i deigen og prøve igjen. Det skal koke hele tia mens bollan ligg der. Hvis det slutte å koke, då må man vente før man slepp meir bolla oppi. Ette ti minutt så kan bollan spises. Ette at alle bollan e ferdig, så legg du gulrøtter og potet oppi kraften med bollan og lar det koke i tretti minutt.
Eg minnes at mamma hadde et gedigent fat med rognbolla som stod der. Då kunne man gå og ta rognbolla som snadder. Bare bollan. Vi va åtte søsken, så den va svær den haugen med bolla. Eg ser den enda for meg. Ja, rognbollan va kverdagskost, det va ikke å variere så mye. Det va som gutten sa: «Vi spiste fisk seks daga i uka og på søndag hadde vi auar.»
Folk va kreativ før, blanda kjøtt med rogn så den fikk smak og kunne spises. Det var ikke overflod som vi har i dag. No kastes halvparten. Når vi va unga, så måtte vi ta ut tynntarmen på sauan. For det e fett omkring de tarman. Fettet brukte dem å koke såpe av. For det va så dårlige såpe å få tak i. Oinner krigen va det spesielt dårlig. Det va ikke skum i de såpan, så dem stod og kokte store gryte av såpe. Lungan på sauan blei salta og tørka, og så hadde dem det i kjøttsuppa. Når lungan låg te´kok, så va det akkurat som ballongstøkka som låg der i maten. Fisken brukte dem óg alt på. Det som ikke blei brukt te´menneskemat, det kokte dem te´dyran. Dem hadde en stor gryte i fjøset som dem kokte gras og hadde fiskeavfall oppi. Dem utnøtta alt før i tia.
Oppskrifta til Bjørg Eline Fossli. Fra boka «Syv sorter – Historier fra kjøkkenbenken«, av Reni Jasinski Wright.